blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Vähemmän kamala allergiakevät

7.6.2016

Koivun siitepölyaika alkaa olla viimein ohi näillä leveyksillä. Jostain syystä tänä keväänä en ole kärsinyt allergiaoireista lainkaan niin paljon kuin muutamana viime vuonna, eivätkä ristiallergiatkaan ole pahemmin häirinneet. Se on tosi mukavaa ja aika jännittävää.

Koivun siitepölymäärät ovat olleet meilläpäin ajoittain melko runsaitakin, mutta Norkko-palvelun mukaan täällä Lounais-Suomessa kukinta oli kuitenkin hillitympää kuin muualla maassa. Mitään vertailua viime vuosien välillä en ole vielä ennättänyt etsiä luettavaksi.

Mahdollisesti oireiluani on saattanut myös hillitä läpi koko koivukauden potemani flunssa. Usein siitepölyallergiaoireeni jäävät jotenkin taka-alalle tai eivät ilmaannu lainkaan, jos olen jo muutenkin nuhainen jonkin infektion vuoksi. Liekö syynä se, että immuunijärjestelmällä on jo ihan oikeaa tekemistä - vai se, etteivät allergeenit yksinkertaisesti pääse limakalvoille sankan räkäkerroksen läpi.*

Olen toki napsinut maksimiannoksen antihistamiinia oikeastaan joka päivä. Pahimpina keväinä siitä on ollut apua vain marginaalisesti, mutta nyt olen poikkeuksellisesti ollut oikeastaan oireeton. En tosiaan ole varma, mistä hyvästä, mutta tällaiset keväät ovat unelmaa. Olen hyvin kiitollinen.

Nyt toivon vain, että kesä sujuisi yhtä hyvin. Heinänuhaa on kyllä jo hiukan ilmennyt, mutta ei vielä häiritsevissä määrin, eikä se minulla muutenkaan ole useimpina vuosina kovin kauheaa. Pujolle olen ilmeisesti allergisempi, sillä oireideni paheneminen kesällä korreloi pujon siitepölymäärien kanssa, mutta sitä saa onneksi odottaa ydinkesälle. Toistaiseki sujuu siis hyvin.


*) Väitän, että pystyn useimmiten erottamaan flunssa- ja allergiaoireeni toisistaan, yleensä myös silloin, kun ne ilmenevät yhtä aikaa. Okei, uupumus ja päänsärky ovat molemmissa aika samanlaiset, ja kirkas nuha ja aivastelu flunssan alussa muistuttaa tosi paljon allergiaa, mutta pidemmälle edetessään flunssa muuttuu aivan erilaiseksi. Sitä paitsi allergiaan liittyvä jatkuva kutina - etenkin silmissä, nenässä ja korvissa - on aivan omaa luokkaansa ärsyttävyydessä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti