blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Munakoisovuoka - lasagnea ilman lasagnea

24.4.2016

Uusi suosikkiruokani taitaa olla munakoisovuoka, jonka reseptin ajattelin nyt jakaa. Se on vähän kuin lasagnea, mutta perinteiset lasagnelevyt on korvattu ohuilla munakoisosiivuilla. Tomaattiallergiani takia varsinaisen tomaattikastikkeen sijaan tässä on aurinkokuivattua tomaattia, joka allergisoi vähemmän ja on helppo nyppiä sivuun valmiista annoksesta, jos oireita alkaakin ilmetä.

Tässä reseptissä käytän jauhelihaa, mutta sen voisi yhtä hyvin korvata vaikkapa liotetulla ja paistetulla soijarouheella. Tämä on myös gluteeniton vaihtoehto lasagnelle. Öljyn ja juustoraasteen määrästä riippuen tämä saattaa myös olla terveellisempää kuin tavallinen lasagne. Ainakin törmäsin joskus Kuntoplussan sivuilla hiukan vastaavaan reseptiin.


Munakoisovuoka GL
yksi vuoka

1 pienehkö munakoiso
300 g jauhelihaa
1 pieni purkillinen aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä (siis sopivasti)
100 g juustoraastetta
tuoretta basilikaa
mustapippuria
suolaa

leipävuoka (semmonen tavallisen kokonen pieni, kys tiät)

Paista jauheliha ja mausta suolalla ja pippurilla. Viipaloi munakoiso ohuiksi siivuiksi. (Munakoisoa ei tarvitse valmistella "itkettämällä" suolan avulla, sillä nykyään markkinoilla olevat lajikkeet eivät tavallisesti ole lainkaan kitkeriä.)

Aloita vuuan täyttäminen munakoisosiivuilla ja ripottele niiden päälle suolaa ja pippuria. Kasaa sitten kerroksia kuin olisit tekemässä lasagnea: aurinkokuivattuja tomaatteja ja öljyä, basilikaa, jauhelihaa ja juustoraastetta. Sitten seuraavat munakoisolevyt ja uusi kerros. Kerroksia mahtuu vuokaan noin kolme niiden paksuudesta riippuen. Laita päällimmäiseksi vähän enemmän juustoraastetta.

Paista uunissa 45-60 minuuttia 175 asteessa. Ensimmäisen puolen tunnin jälkeen painele pintaa, jotta kerrokset painuvat vähän lyttyyn ja munakoiso kypsyy paremmin. Jos juustoraaste meinaa kuivahtaa liikaa, peitä vuoka alumiinifoliolla. Voit varmistaa munakoisojen kypsyyden haarukalla. Anna vetäytyä huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Aloitus. Muista laittaa suolaa
munakoisoille imemään kosteutta.
Ensimmäinen kerros kasattu.
Seuraavaksi taas munakoisoa.

Viimeisen munakoisokerroksen pinnalle
kannattaa laittaa paljon juustoraastetta.
Valmis!

 
Vaihekuvat ovat Krotin ottamia. Annoksen kuvasin ehkä minä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti