blogi luonnosta ja luonnonläheisestä elämästä

Talviunien aika on ohi

10.6.2015

Mitäköhän olen tehnyt koko talven ja kevään? En ainakaan kirjoittanut blogia. Ehkä nukuin talviunta ja sitten vain unohdin. Voin vain kuvitella, miten paljon minua on kaivattu poissaollessani. Siispä pahoittelut pitkästä hiljaisuudesta!

Kesäkuun alku tarkoittaa tietenkin myös uuden parvekepuutarhan alkuloiston hetkiä. Tänä vuonna meininki on vähemmän mahtipontinen ja näemmä jo heti alkuunsa enemmän katastrofaalinen. Olemme nimittäin kylväneet paljon vähemmän, ja vihulaiset ovat ehtineet tuhota suhteessa paljon enemmän.


Viime syksynä parvekkeen nurkkaan kasvatuslaatikkoon talvehtimaan laitettu amppelimansikka lähti huhti-toukokuun vaihteessa hienosti itämään uusia lehtiä, mutta ei aikaakaan, kun vihannespunkit valloittivat sen ja kasvi kuoli. Se oli vähän sääli. Pitänee hankkia uusi taimi ja olla sitten ensi keväänä tarkkaavaisempi, ettei sama pääse toistumaan.

Huhtikuussa laitoin kesäkurpitsaa, maustepaprikaa ja pensastomaattia itämään. Maustepaprikan ja tomaatin taimien alkutaival on sujunut hyvin ja ne on siirretty jo ikkunalaudalta parvekkeelle. Toisin kävi kurpitsoille. Taimet tekevät kuolemaa jonkin toistaiseksi määrittämättömän nakertajan invaasion vuoksi. Saa nyt nähdä, jääkö niistä yksikään henkiin sinnikkäistä torjuntayrityksistä huolimatta.

Myöhemmin istutettu basilika on onneksi lähtenyt hyvään kasvuun, eikä sitä vielä toistaiseksi vaivaa mikään. Lisäksi olisi tarkoitus kylvää vielä rukolaa ja hamppuakin, mutta en ole sitten toukokuun puolenvälin päässyt kunnolla hommiin, sillä epäonnisesti murtunut nilkkani vaikeuttaa elämää, eikä Pöllellä ole ollut aikaa, joten kylvöhommat ovat vähän jääneet. Onneksi ainakin yrttejä ehtii vielä kylvää lisää koko kesän.


Saan jalkani vapaaksi paketista juhannuksen alla ja voin toivottavasti taas kävellä normaalisti. Kevätkesän viettäminen kävelykyvyttömänä on ollut enimmäkseen aika masentavaa. Suunniteltu Norjan-matkakin piti jättää väliin. Onneksi olen päässyt käymään muutamalla pienellä retkellä sen jälkeen, kun sain pyörätuolin lainaan kaupunginsairaalan apuvälinelainaamosta, ja siitä olen hyvin kiitollinen. Ystävät jaksoivat ottaa minut työntääkseen jopa Seilin kivikkoisille hiekkateille! 

Nämä kuvat eivät liity mitenkään mihinkään paitsi kevääseen. Minulla ei ollut juuri kelvollisia esikasvatuskuvia, joten näillä mennään.

3 kommenttia

 1. Mä ihmettelinkin jo että miksi tänne ei oo tullut mitään uutta! Toivotaan että edes joku sun istutuksista onnistuu. Meillä ei ole enää mitään viherkasveja, Pena-viirivehkakin pääsi viimeiselle matkalle kun eräs naskalihampainen pentu päätti ehostaa Penaa poistamalla puolet sen lehdistä. >:C

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, kyllä vain, ja kato nyt, miten hienosti mä en ookaan taas pariin kuukauteen postannu mitään lisää. On kyllä luonnoksia, mut ei mitään julkasuvalmista. Pitää ryhdistäytyä. :D Mutta voi ei, voi Pena-raukkaa! :( Onkohan malaganlaikkuvehka yhtä sopiva kissa-asuntoon ku viirivehka? Koska mun laikkuvehka alkaa olla jo niin iso, että ajattelin ottaa siitä pistokkaita, joita voisin laittaa jakoon. Se on tosi magee kasvi! Kukkii joka kesä ja kasvaa ihan sika nopeesti. :)

   Poista
  2. Luulisin että sekään ei ole myrkyllinen, mutta täällä ei kyllä mikään kasvi menesty. Jos Kiira ei syö sitä ruohonhimossaan eikä Eemeli nakerra lehtiä koska se tuntuu kivalta hampaissa, viimeistään Tomu vetäisee koko kasvin matalaksi. :D

   Poista